Flexwerkers en zzp’ers
Wat is het verschil?

De verschillen tussen een flexwerker en een zzp’er zijn minder groot dan in eerste instantie vaak gedacht wordt. Mensen die voor verschillende werkgevers aan de slag willen, kampen daarom vaak met vragen over deze twee rollen. Ook bedrijven die personeel zoeken, willen zich goed laten informeren.

Planning zorg

Wat is flexwerk?

Wat is ZZP?

Een flexwerker is een werknemer die in loondienst werkt op basis van een andere contractvorm dan een vast contract. De werknemer bepaalt zelf voor wie, waar en wanneer hij of zij werkt. Soms voor een korte periode, soms voor langere tijd. Daarmee kunnen flexwerkers op meerdere plekken ervaring opdoen. Flexwerk bestaat dus in verschillende vormen, maar de overeenkomst zit hem in de flexibele vorm van het contract. 


Flexwerk ook flexibel voor de werkgever 

De flexibiliteit van een flexwerker geldt zowel voor de werknemer als de werkgever. Zo kan een bedrijf dat personeel zoekt, kiezen voor een uitzendkracht, oproepkracht, vakantiekracht of bijvoorbeeld detachering waarbij personeel uitgeleend wordt. De werkgever heeft dus ook de mogelijkheid om te kiezen voor tijdelijke ondersteuning of flexibele werktijden. Dit laatste is voor veel mensen een pluspunt om ergens te willen werken.

Zzp is een afkorting voor zelfstandige zonder personeel. De naam zegt het al: zzp’ers zijn ondernemers die geen personeel in dienst hebben. Zij richten hun eigen werkzaamheden in en voeren deze uit voor verschillende opdrachtgevers. Zzp’ers hebben afwisselend werk, zijn baas over eigen tijd, kunnen overal werken en bepalen zelf welke opdrachten ze aannemen.


Werkgevers en zzp’ers

Redenen voor een werkgever om een zzp’er in te huren zijn vaak de flexibiliteit en de specialisatie in een bepaald vakgebied. De zelfstandigheid van de zzp’er maakt dat deze direct inzetbaar en productief is, de job direct naar tevredenheid kan uitvoeren en inwerkperiode is vaak niet nodig.

De verschillen tussen flexwerk en ZZP

Flexwerkers en zzp’ers hebben een aantal overeenkomsten: zo bieden beide rollen flexibiliteit en werkt men voor verschillende opdrachtgevers. Het verschil zit hem in de manier van werken, maar ook het type contract:

  • Flexwerkers werken met flexibele arbeidscontracten (bijvoorbeeld een oproepcontract), waardoor een werknemer bijvoorbeeld als oproepkracht aan de slag kan gaan; 
  • Flexwerkers werken ook vaak vanuit een uitzendorganisatie, met een uitzendcontract en de flexibiliteit conform de uitzend CAO; 
  • Flexwerkers vallen onder gezag van de opdrachtgever en die geeft aan hoe het werk moet worden gedaan. Zij bepalen bijvoorbeeld wanneer je een vrije dag mag hebben en heb je een maximaal aantal betaalde vakantiedagen; 
  • Een flexwerker werkt met een arbeidsovereenkomst en krijgt doorbetaald tijdens ziekte en vakantie; 
  • Zzp’ers bepalen zelf hoe werkzaamheden worden uitgevoerd. Ook bepalen ze zelf wanneer en hoe vaak ze vrij zijn; 
  • Een zzp’er krijgt niet doorbetaald bij ziekte en vakantie; 
  • Zzp’ers zijn vaak gespecialiseerd in hun vakgebied. 

Steeds meer professionals in de zorg kiezen ervoor om aan de slag te gaan als zzp’er. Daarnaast geeft een grote groep mensen nog steeds de voorkeur aan werken als flexwerker, met name vanwege de zekerheid. Ben jij benieuwd welke rol het beste bij jou past? PlanningZorg helpt je graag verder! Wij kunnen je in contact brengen met de juiste opdrachtgevers binnen de gewenste functie.

Waar kunnen we je mee helpen?

We horen het graag als we je ergens mee kunnen helpen! Je kunt altijd naar ons bellen op 085-0718343 of stel jouw vraag via het onderstaande contact formulier. We nemen hier dan zo snel mogelijk contact met je over op.