Draai jij veel onregelmatige diensten in de zorg en vind je onregelmatig werken soms lastig? Je bent niet de enige. Onregelmatig werken kan best pittig zijn. Juist daarom is het belangrijk om bepaalde dingen voor jezelf makkelijker te maken zodat het onregelmatig werken ook vol te houden is. Hoe je dat doet? Hieronder lees je vier handige tips.

 

1: Zorg voor goede voeding bij onregelmatig werken 

Wanneer je onregelmatige diensten in de zorg draait, is het belangrijk dat je de juiste voeding binnenkrijgt. Het klinkt misschien heel vanzelfsprekend, maar veel mensen vergeten het. Door onregelmatig werken heb je niet altijd de tijd vrij om op vaste tijdstippen te eten. Toch is dit verstandig. Je kunt eventueel je maaltijd aanpassen, zodat je het makkelijk en snel kan eten. Maak je brood bijvoorbeeld van tevoren klaar zodat je dit in de auto of in een korte pauze kan eten.  

Wanneer je s ‘avonds moet werken en weinig tijd hebt voor een warme maaltijd op het vaste tijdstip, kun je er ook voor kiezen om je warme maaltijd en lunch te wisselen. Zo eet je wel op het vaste tijdstip en bespaar je s ‘avonds meer tijd. 

Een goede voeding is erg belangrijk om het onregelmatig werken vol te houden. Als je niet goed eet, kan dit leiden tot: 

  • Veranderde eetlust; 
  • Slechte slaap; 
  • Vermoeidheid; 
  • Slechte concentratie; 
  • Maag- en darmproblemen; 
  • Hoge bloeddruk. 

Je kunt dit voorkomen door bepaalde dingen zoals frisdrank, alcohol, vette en gefrituurde snacks, tussendoortjes met veel suiker, cafeïne en pittige en sterk gekruide maaltijden te laten staan. Dit heeft namelijk een negatieve invloed op je bloedsuikerspiegel en je energielevel. 

Het is ook belangrijk dat je gevarieerd eet. Denk hierbij aan de schijf van vijf. Verder is het belangrijk dat je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt die je energie geven. Denk aan de B-vitamines, groente, fruit, peulvruchten en volkoren producten. 

 

2: Plan je onregelmatige diensten in de zorg 

Hoewel het bij onregelmatig werken lastig is, is het toch wijs om zoveel mogelijk te plannen. Weet je van tevoren welke dienst je gaat draaien? Verwerk deze in je planning. Schrijf het op in een papieren agenda of gebruik een digitale planner. Zo heb je langer de tijd om je mentaal voor te bereiden dat je op die dag moet werken. Ook kun je zo makkelijker je andere afspraken om je werk heen plannen. 

 

3: Slapen voor een nachtdienst 

Onregelmatig werken kan ook nachtdiensten bevatten. Het is dan slim om voor je dienst nog even te slapen. Als je uitgerust naar je werk gaat, houd je het vele malen langer vol. Probeer minimaal 3 uren uit te rusten of te slapen. 

 

4: Geef op tijd jouw grenzen aan  

Geef op tijd aan wanneer het je allemaal te veel wordt. Draai je veel onregelmatige diensten in de zorg en kun je dat even niet meer aan? Geef dit aan bij je leidinggevende. Doe dit op tijd zodat jouw diensten nog geregeld kunnen worden en je jezelf niet overwerkt. Onregelmatig werken in de zorg kan best pittig zijn. Pas daarom dus goed op jezelf.  

Ook wanneer je tijdens een dienst merkt dat je moe wordt en je concentratie vermindert, is het ook belangrijk om dit aan te geven bij je collega’s. In de zorg heb je een bepaalde verantwoordelijkheid die je moet nemen. Wanneer je dus moe of niet gefocust bent, kan dat problemen opleveren. Wanneer je het bij je collega’s op tijd aangeeft, kunnen zij ingrijpen wanneer dit nodig is. 


Werken als flexwerker in de zorg bij PlanningZorg

Onregelmatig werken is soms best lastig. Toch heeft het ook veel voordelen. Vooral wanneer je als flexwerker bij Planningzorg werkt. Dan kun je namelijk jouw eigen diensten aannemen. Je werkt dus eigenlijk wanneer je maar wilt. Daarnaast bepaal je zelf voor wie, waar en wanneer je werkt. Zo doe je ook nog eens bij verschillende werkplekken ervaring!

Ben je op zoek naar flexwerk in de zorg? Solliciteer direct of neem contact op voor meer informatie.