Wil jij aan de slag gaan als persoonlijk begeleider ADL? Bij elk soort werk is het handig om te weten wat er precies van je verwacht wordt. Welke eigenschappen heb je nodig? Wat moet je precies doen? In deze blog lees je wat er op de werkplek van je verwacht wordt als een persoonlijk begeleider ADL. Zo weet je precies wat je te wachten staat bij jouw nieuwe baan. 

 

Taken persoonlijk begeleider ADL 

Als eerste wordt er van je verwacht dat je bepaalde taken kan uitvoeren. Dit is voornamelijk het ondersteunen van jouw cliënten bij hun dagelijkse taken. Denk hierbij aan het ondersteunen bij de volgende taken: 

  • Persoonlijke hygiëne; 
  • Aan- en uitkleden; 
  • Naar bed gaan en van bed komen; 
  • Nemen van medicatie; 
  • Protheses aanbrengen en verwijderen; 
  • Eten en drinken; 
  • Sociaal contact; 
  • Naar het toilet gaan; 
  • Beweging; 
  • Hobby’s en vrije tijd. 

Ook kunnen cliënten andere wensen hebben met betrekking tot ADL. Vaak wordt in een intakegesprek besproken waar er precies bij ondersteund gaat worden en hoe vaak dit wordt gedaan. Hier wordt vervolgens een plan van gemaakt die jij als persoonlijk begeleider ADL gaat uitvoeren.  

Hoe de taken precies verlopen, hangt af van de cliënt die je helpt. De ene cliënt zal zelfstandiger zijn dan de ander. Toch wordt er van je verwacht dat, wanneer dit nodig is, je de cliënt geheel kunt ondersteunen. 

 

Contact met cliënten  

Naast bovenstaande taken van een persoonlijk begeleider ADL, is ook het contact met cliënten belangrijk. Er wordt van je verwacht dat je op de juiste manier met je cliënten omgaat. De ene keer gaat dat gemakkelijk en de andere keer vereist dat meer geduld. Hierbij is het handig om je te verplaatsen in de doelgroep. Wanneer je bijvoorbeeld als persoonlijk begeleider ADL in de ouderenzorg werkt, is dat heel anders dan met verstandelijk gehandicapten. Ook de leeftijd speelt hierbij een rol. Verdiep je dus goed in jouw cliënten voordat je aan de slag gaat op de werkvloer. 

 

Waar kun je werken als persoonlijk begeleider ADL? 

Als persoonlijk begeleider ADL kun je werken bij verschillende doelgroepen zoals kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen met psychische problematiek, lichamelijke beperkingen of verstandelijke beperkingen. Dit kan bijvoorbeeld bij de GGD of GGZ. 

 

Eigenschappen en opleiding  

Eén van de belangrijkste eigenschappen die van je worden verwacht als persoonlijk begeleider ADL is verantwoordelijkheid nemen. Jij bent verantwoordelijk voor jouw cliënt. Als de cliënt bijvoorbeeld een dag niet eet, is het jouw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat dit wel gebeurt. 

Bij de meeste werkplekken vragen ze om een afgeronde zorgopleiding van niveau 4. Ook hebben deze vaak een voorkeur naar werknemers met een aantal jaar ervaring en die bevoegdheden hebben voor verpleegtechnische handelingen. Dit geldt natuurlijk niet voor elke werkplek. 

 

Werken als persoonlijk begeleider ADL via PlanningZorg

Ben jij geïnteresseerd in een baan in de ggz en wil je graag flexibel werken? PlanningZorg biedt verschillende persoonlijk begeleider ADL vacatures aan. Solliciteer vandaag nog! 

Meer informatie over werken bij Planningzorg? Neem contact met ons op.