Als persoonlijk begeleider in de GGZ werk je met specifieke doelgroepen zoals mensen met psychische problemen, mensen met een handicap, verslaafden, maar ook ouderen. Deze mensen hebben hulp nodig bij hun dagelijkse activiteiten. Het is een verantwoordelijk en belangrijk beroep waarbij je stevig in je schoenen moet staan, goed moet kunnen communiceren en je grenzen moet kunnen aangeven. Om dit beroep te kunnen beoefenen zijn er verschillende opleidingen die je kan volgen. Lees in deze blog welke opleidingen dat zijn. 

Opleiding persoonlijk begeleider 

Om persoonlijk begeleider te worden in de GGZ moet je een gerichte opleiding volgen. De mbo-4 opleiding persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg is hiervoor de minimale eis. Deze opleiding heette voorheen persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen. Tijdens deze opleiding leer je veel over activiteiten- en woonbegeleiding. Daarnaast leer je hoe je een plan van aanpak opstelt en hoe je zorg- en begeleiding kunt coördineren. Hiermee wordt je goed voorbereid op het werk. 

Opleiding persoonlijk begeleider hbo

Mocht je verder willen studeren dan kun je er voor kiezen om een hbo opleiding te volgen. Kies bijvoorbeeld voor de opleiding begeleiding bij specifieke doelgroepen, deze opleiding wordt bij verschillende hogescholen aangeboden. Tijdens deze opleiding leer je mensen begeleiden met een verstandelijke beperking, autisme en aangeboren hersenletsel. Daarnaast leer je ook te kijken naar groepsdynamiek. 

Verschil hbo- en mbo opleiding persoonlijk begeleider

In grote lijnen kun je met een hbo-opleiding begeleider specifieke doelgroepen in dezelfde sectoren werken als met een hbo-opleiding begeleider specifieke doelgroepen. Het belangrijkste verschil tussen een mbo- en hbo- opleiding zit in de mate van zelfstandigheid en verantwoordelijkheid die je hebt al begeleider. Bij een mbo-opleiding ligt de nadruk vooral op de praktijk en bij een hbo-opleiding is er meer aandacht voor theoretische kennis en achtergronden. Daarnaast biedt een hbo opleiding vaak meer verdieping en specialisatie mogelijkheden, waardoor je meer gespecialiseerde functies kunt uitoefenen. 

Waar kun je werken als persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen?

Als persoonlijk begeleider maatschappelijk zorg kun je aan de slag in de volgende sectoren: 

  • Gehandicaptenzorg
  • Ouderenzorg
  • Jeugdzorg
  • Verslavingszorg
  • Maatschappelijke opvang
  • Geestelijke gezondheidszorg
  • Thuiszorg

Je werkt hier met mensen die moeite hebben om zelfstandig in de maatschappij te functioneren. Dit kan gaan om ouderen, daklozen, verslaafden of asielzoekers. Je ondersteunt de cliënt vooral met huishouding, dagbesteding en school/werk. Je begeleidt en motiveert cliënten en bewaakt de groepsdynamiek. Daarnaast ondersteun je ze ook met huishouding, dagbesteding en school/werk. 

Vacatures in de zorg! 

Benieuwd naar de vacatures voor persoonlijke begeleider? Bij PlanningZorg hebben we diverse leuke vacatures voor je op een rijtje gezet. Werk waar en wanneer het jou uitkomt en plan dit makkelijk in. Bekijk hier onze zorg vacatures of neem contact met ons op voor meer informatie!