Een persoonlijk begeleider is iemand die ondersteuning biedt aan specifieke doelgroepen. Als persoonlijk begeleider is het de bedoeling dat je mensen ondersteunt in het dagelijks leven en zoekt naar manieren om ervoor te zorgen dat ze zo zelfstandig mogelijk hun leven kunnen leiden. Het is hierbij belangrijk dat je goed kunt communiceren, inlevingsvermogen hebt, assertief en geduldig bent. 

Wat doet een persoonlijk begeleider? 

De belangrijkste taak van een persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen is het opstellen van een ondersteuningsplan samen met de cliënt. Hierin staat beschreven hoe de klant zich voelt, waar hij/zij ondersteuning bij nodig heeft, de doelstellingen van de cliënt en wat een geschikte vorm van dagbesteding is. Daarnaast onderhoudt jij het contact met de persoonlijke omgeving. Denk bijvoorbeeld aan contact met ouders, andere familieleden, vrienden of verzorgers. 

Wat zijn specifieke doelgroepen? 

Een persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen is iemand die werkt met specifieke doelgroepen als jongeren, ouderen, daklozen, verslaafden en asielzoekers. Vaak hebben deze mensen psychiatrische, psychosociale of gedragsproblemen en hebben ze hulp nodig bij hun dagelijkse activiteiten. 

Benieuwd waar je allemaal kan werken als persoonlijk begeleider van specifieke doelgroepen? Wij hebben de verschillende mogelijkheden voor je op een rijtje gezet; 

Gehandicaptenzorg

Als persoonlijk begeleider in de gehandicaptenzorg ondersteun je cliënten met een lichamelijke of verstandelijke handicap. Denk hierbij aan taken zoals hulp in de huishouding, het verzorgen van dagbesteding en hulp bij school en/of werk. 

Maatschappelijke zorg

Als persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen in de maatschappelijke zorg werk je met mensen die hulp nodig hebben met activiteiten in het dagelijks leven. Dit kan gaan om het organiseren van activiteiten, maar ook het onderhouden van contact met betrokken familieleden. 

Ouderenzorg

Ook in de ouderenzorg zijn persoonlijk begeleiders werkzaam. Binnen de ouderenzorg is het vooral belangrijk om te kijken hoe de bewoner zo zelfstandig mogelijk kan wonen. Je onderneemt activiteiten met cliënten en onderhoud eventueel contact met andere zorgverleners. Je brengt structuur aan in het leven van de cliënt. 

GGZ

Als je een hbo-opleiding hebt afgerond dan kun je ook aan het werk als persoonlijk begeleider in de ggz. Belangrijke taken voor een persoonlijk begeleider in de ggz zijn ambulante begeleiding en het bespreken en concretiseren van doelen. Daarnaast behoort het vergroten van de zelfredzaamheid ook tot het takenpakket. 

Dagbesteding

Als laatst kun je ook als persoonlijk begeleider aan de slag binnen de dagbesteding. Hier houdt jij je vooral bezig met het coördineren van dagelijkse activiteiten en het opstellen en onderhouden van een ondersteuningsplan voor cliënten. Daarnaast is het belangrijk om een prettige sfeer te behouden. 

Vacatures in de zorg 

Ben je op zoek naar een baan als begeleider specifieke doelgroepen? PlanningZorg is hét uitzendbureau in de zorg en helpt je graag met het vinden van een passend bedrijf. Neem contact op voor meer informatie of bekijk onze vacatures.